Inpakken en wegwezen? Op reis gaan met een handicap vraagt toch net wat meer voorbereiding. Handicap.nl verzamelde informatie van ervaringsdeskundige wat resulteerde in 10 slimme tips voor een stressvrije vakantie. Vink je to-do-lijstje af en het grote genieten kan beginnen.
1 – Pak liever te veel dan te weinig in
Badhanddoeken? Check! Zonnebrandcrème? Check! Een vakantiekoffer is zo vol. Zorg dat er ruimte overblijft voor de dingen die het verschil kunnen maken tijdens je vakantie. Denk bijvoorbeeld aan een fietspompje om in geval van nood zelf je rolstoelbanden op te pompen. Ook een reparatiesetje en oplader zijn geen overbodige luxe. Neem verder een medicijnenlijst (en genoeg medicijnen) mee, plus de gegevens van je huisarts. En vraag aan je leverancier welk servicenummer je kunt bellen als je elektrische rolstoel hapert. Check!
2 – Neem contact op met de vliegmaatschappij
Vlieg je met een rolstoel? Neem van tevoren contact op met de vliegmaatschappij en maak je wensen duidelijk. Geef de maten van je rolstoel door, laat weten of je assistentie op het vliegveld en/of in het vliegtuig wilt en of je een ‘evachair’ (hulpmiddel om trappen af te gaan) of alleen instaphulp nodig hebt. Stop de losse accessoires van je rolstoel in je handbagage om te voorkomen dat ze kwijtraken. Bevestig de gemaakte afspraken per mail en neem een printje mee. Zo voorkom je misverstanden en ga je relaxt het vliegtuig in.
3 – Zorg voor weinig prikkels
Vaak laten de gordijnen in een vakantiehuis meer licht door dan thuis en kinderen met een verstandelijke beperking slapen meestal al slechter. Neem daarom iets mee om de ramen te verduisteren. Ben je zelf prikkelgevoelig? Bekijk de omgeving vooraf via Google Earth en print plaatjes met herkenningspunten. Dan voel je je minder gedesoriënteerd op je vakantieadres. En maak een dag/week-indeling die lijkt op hoe het er thuis aan toegaat op een vrije dag. Dat geeft houvast. Neem bijvoorbeeld je agenda mee of maak een papieren versie die je daar ophangt.
4 – Vertrek met de juiste mindset
Een goed humeur, een bergje geduld en een flinke dosis creativiteit zijn onmisbaar als je niet in je vertrouwde omgeving bent. Stel je mentaal in op een vakantie die misschien niet elke dag helemaal soepel verloopt. De hobbels die je in het dagelijkse leven moet nemen, zul je deels waarschijnlijk ook op je vakantieadres tegenkomen. Dat geeft niets, want er staat heel veel fijns tegenover: een mooie omgeving, leuke uitstapjes maken, nieuwe ervaringen opdoen en hopelijk mooi weer.
5 – Besteed de organisatie uit
Heb je geen zin (of energie) om zelf alles voor je reis te regelen, kies dan een gespecialiseerde organisatie die dat voor je doet. Bij Zorg op locatie vind je campings, hotels en bungalowparken met de zorg die je nodig hebt. Avontuurlijk ingesteld? Ga dan bijvoorbeeld voor een 1001-nacht droomvakantie in Marokko. De reisorganisatie Morocco Accessible Travel regelt het zo dat je met je rolstoel overal komt. Zelfs in een bedoeïenentent in de woestijn. Check Mundorado Reizen voor begeleide groeps en individuele reizen voor mensen met een beperking.
Meer weten? Kijk op www.zorgoplocatie.nl, www.moroccoaccessibletravel.com
of www.mundoradoreizen.nl. Of google op ‘aangepast reisbureau’
6 – Kies voor een ‘speciale’ vakantie
Voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking zijn er superleuke vakantiekampen via Stichting De Wielewaal. Daar kun je kiezen uit heel veel mogelijkheden voor kinderen, jongeren en volwassenen, in binnen- én buitenland. Van toffe themavakanties of weekends, tot een weekje op een Waddeneiland of skiën in de winter. Wil je graag met het hele gezin op vakantie? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Bio Vakantieoord of in één van de Ronald McDonald vakantie-huizen, met oppas en animatie voor alle kinderen.
HandicapNL steunt de Wielewaal om deze vakanties mogelijk te maken. Wil je helpen? Ga naar handicap.nl/donatie
7 – Zoek de koelte op
In een rolstoel heb je vaak eerder last van de warmte, dus hou daar rekening mee bij je keuze. Wil je toch het liefst naar een echt warm land? Kies dan voor een locatie aan zee, daar waait meestal wel een fris briesje. Vraag vooraf bij je accommodatie of er genoeg schaduwrijke plekken zijn en neem een parasol, een fan of waaier mee. Wellicht zijn die ook ter plaatse te huur. Daarnaast is het handig om te checken of het zwembadwater warm genoeg is. Want hoe heet het ook is, als je stil ligt in het water of spastische spieren hebt, koel je sneller af dan de gemiddelde badgast.
8 – Neem hulp mee
Thuis ben je ontzettend blij met je eigen PGB-hulp of de persoonlijk begeleider van je kind. Waarom zou je het op vakantie dan zonder hulp moeten stellen? Als het financieel haalbaar is, kun je hem of haar aanbieden om mee te gaan op vakantie. Of zorg dat je ergens naartoe gaat waar je kunt terugvallen op vrienden of familie die bereid zijn te mantelzorgen. Zodat je partner en jij, ook écht kunnen ontspannen.
9 – Zo kom je tóch het strand op
In een land als Frankrijk vind je aardig wat rolstoeltoegankelijke stranden. Je herkent ze aan een blauwe ‘loper’ van de boulevard tot aan zee. Op die locaties kun je bovendien een ‘Tiralo’ lenen bij de strandwacht. Dat is een strandrolstoel die in het water als bootje fungeert. Ook in Nederland kun je bij veel strandpaviljoens zo’n strandrolstoel huren. Vanaf € 30,- per dag dobber je heerlijk in zee.
Meer weten? Kijk op toegankelijkreizen.nl voor verhuurlocaties op de Nederlandse stranden
10 – Ga voor een ‘staycation’
Is vakantie te ingewikkeld of zit het er financieel even niet in? Maak er dan een heerlijke ‘staycation’ van: een vakantie thuis. Zorg wel dat het echt als vrije tijd voelt, door het te plannen als een gewone vakantie. Blok de dagen of weken in je agenda, maak leuke plannen voor uitjes en stel de out of office reply in op je voicemail en e-mail. En het allerbelangrijkste: verzet alle doktersafspraken tot na je vakantie.
tekst Elise van der Velde
Dit is een artikel uit het Magazine Saam[en] van Handicap.nl.
Nieuwsgierig geworden? Bestel eenmalig een gratis proefnummer.