6 tips voor vliegen met een rolstoel

Vliegen op een rolstoel is helaas nog onmogelijk, een rolstoel meenemen in het vliegtuig kan echter wel! Trekt u erop uit en heeft u een vliegticket gekocht? Als u zich voortbeweegt in een rolstoel, is het handig om de volgende 6 tips voor vliegen met een rolstoel in acht te nemen voordat u begint aan uw vliegreis.

  1. Ga voor uzelf na waar u hulp bij nodig heeft. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en vervoerders houden bijna altijd rekening met speciale wensen. Ga voor uzelf na waar u hulp bij nodig heeft, zodat u uw wensen kunt communiceren. Kunt u zelf van de parkeerplaats naar de incheckbalie gaan? Heeft u hulp nodig bij het scannen van uw ticket? Kunt u traplopen?
  2. Informeer uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij dat u assistentie nodig heeft. Grote luchthavens zoals Schiphol bieden vaak assistentie voor iedereen die zich niet geheel zelfstandig kan voortbewegen of geen gebruik kan maken van alle faciliteiten. U moet uw verzoek tot assistentie meestal 72 tot 48 uur van tevoren indienen bij uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij. Zij geven dit door aan uw luchthaven van vertrek. Raadpleeg voor meer informatie de website van uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij.
  3. Maak van tevoren foto’s van uw rolstoel. Luchtvaartpersoneel zal ervoor zorgen dat uw rolstoel veilig met de ruimbagage wordt vervoerd. Toch kan het gebeuren dat er iets met uw rolstoel gebeurd tijdens de vlucht. Zorg dat u van tevoren voldoende foto’s van uw rolstoel heeft gemaakt, mocht er iets fout gaan.
  4. Laat u begeleiden door het luchthavenpersoneel. Uw rolstoel wordt ingenomen na de check-in balie en als ruimbagage vervoerd. Hierna zorgt het luchthavenpersoneel voor de juiste begeleiding. U moet de luchthaven dan wel verzoeken om assistentie.
  5. Wees op tijd. Als u extra assistentie nodig heeft, dan mag u als eerste het vliegtuig instappen. Het is daarom belangrijk dat u op tijd arriveert. Door vroeg aanwezig te zijn neemt u veel stress weg bij zowel uzelf als het vliegveld personeel.
  6. Regel bij voorkeur een rechtstreekse vlucht. Het kan vermoeiend zijn om onderweg naar uw eindbestemming uw rolstoel weer te moeten zoeken. Ook verkleint u hiermee de kans dat er wat gebeurd met uw rolstoel tijdens het in- en uitladen.

Reist u binnenkort vanaf een Nederlandse luchthaven en wilt u meer weten over de toegankelijkheid? Kijk hier voor meer informatie.

Bron: Vegro

Meer praktische informatie bij het regelen en organiseren van een aangepaste vakantie