Duiken met een beperking

Duiken met persluchtapparatuur is één van de meest toegankelijke sporten voor mensen met een beperking. Vanaf het moment dat je onderwater bent heb je het gevoel dat je in een heel ander deel van de wereld terecht bent gekomen. Je voelt je vrij, gewichtloos en veilig. Zo bevind je je nog op de kant en zo ben je één met het water en de onderwaterwereld.

Voor mensen met een beperking is duiken ook vaak een therapie. Het gevoel dat ze tijdens het duiken ervaren is dat ze al hun beperkingen vergeten en, in sommige gevallen, neemt het zelfs de pijn weg. Ook is vastgesteld dat je door middel van het duiken kunt revalideren. Het heeft een positieve reactie op de fysieke en mentale gesteldheid doordat de lichamelijke en geestelijke belasting voor iedereen onderwater hetzelfde is.

De International Association for Handicapped Divers (IAHD) is een ISO gekeurde en internationaal erkende duikorganisatie die zich heeft gespecialiseerd in het opleiden van mensen met een beperking. Wij geven je de mogelijkheden om te leren duiken onder begeleiding van professionele, goed getrainde instructeurs om je een onvergetelijke tijd onder water te geven. Binnen de IAHD zijn er ook speciale opleidingen waarbij je leert om mensen met een beperking te begeleiden en/of op te leiden.

>> Meer informatie op de website van IAHD

Richtlijnen en standpunten

De Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde huldigt wetenschappelijk verantwoorde standpunten ten aanzien van diverse aan duiken gerelateerde (medische) onderwerpen.

Duikscholen

Een overzicht van duikscholen die zich specifiek richten op mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking.


IAHD Duikopleidingen

De International Association for Handicapped Divers (IAHD) geeft je de optie om te leren duiken onder begeleiding van professionele, goed getrainde instructeurs om je een onvergetelijke tijd onder water te geven. Meer informatie


New Atlantis Sappemeer

Wilhelminastraat 2
9611 JW Groningen
(059) 838 06 88 | info@newatlantis.nl


Octopus Divers
Bosweg 19
9262 SX Sumar
06 295 119 57 of  051 23 72 278 | info@octopusdivers.nl


Duikschool Divearound

p/a Entingheweg 17
7991 CC Dwingeloo
06 463 136 70 | info@divearound.com


KevMic Diving
Robbenkoog 14e
1822 BB Alkmaar
06 130 403 03 | info@kevmic-diving.nl

Wintersport met een beperking

Wil je heerlijk (leren) skiën? Dat kan! Er zijn diverse mogelijkheden om een wintersport zoals skiën te beoefenen en eigen te maken voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of visuele beperking. Er zijn mensen die bijvoorbeeld op één been skiën of zittend skiën. Zo zijn er monoski’s en monozitski’s of langlauf zitski’s.