Hittetips voor risicogroepen

Wat kun je doen tijdens hitte voor risicogroepen?

Warm weer kan de gezondheid bedreigen. Ouderen vormen de grootste risicogroep omdat de temperatuurregulatie doorgaans slechter is en het dorstgevoel verminderd is. Niet alleen ouderen, maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen behoren tot de risicogroepen. Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs kan het risico vergroten bij aanhoudend warm weer. Hieronder wat hittetips voor risicogroepen.

Weerberichten

Via radio en tv wordt u op de hoogte gehouden van het verwachte verloop van de temperatuur. De website van het KNMI (https://www.knmi.nl/) geeft uitgebreide informatie over het weer en de bijbehorende weerswaarschuwing in uw regio.

Wat zijn klachten van hitte?

Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Tips

1) Drink voldoende

2) Houd jezelf koel

3) Houd je (vakantie)woning koel

4) Vermijd buiten tussen 11 .00u – 17.00u

5) Draag lichte, luchtige kleding

6) Houd de warmte zoveel mogelijk buiten

7) Verzorg wondjes extra goed

8) Maak regelmatig je gezicht, hals, polsen en benen nat

9) Vermijd overmatige inspanningen en neem veel rust

10) Gebruik een ventilator of ga naar koele of air-conditioned ruimtes

11) Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Tips, advies of vragen

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.

Bron: RIVM