Mantelzorg en vakantie

Mantelzorg en op vakantie? Zorgen voor een ander bij wie je persoonlijk betrokken bent, is een mooie taak die je kunt vervullen. Echter, mantelzorg is niet alleen zorgen voor een ander. Het is belangrijk dat je niet overbelast raakt. Ontspanning, rust, plezier maar ook tijd en ruimte voor jezelf kunnen bijdragen aan een gezonde balans.

Naast zorg en alledaagse activiteiten en verplichtingen is het goed maar vooral natuurlijk gezellig om samen leuke activiteiten te ondernemen of op vakantie te gaan. Daarnaast kan een uitstapje of een vakantie voor jezelf goed zijn om je energie weer op te laden en je balans te houden.

Uitstapjes

Gezellig om eens samen een dagje er op uit te gaan. Het kan zijn dat het organiseren van zo’n uitje niet altijd even makkelijk is omdat diegene voor wie je zorgt bijvoorbeeld een fysieke beperking heeft vanwege zijn/haar ziekte of aandoening. Goed nieuws, er zijn gelukkig diverse mogelijkheden in Nederland om er op uit gaan, te genieten van de natuur en omgeving voor mensen met een beperking (rolstoel- en scootmobielgebruikers, blinden, mensen met een beperkt uithoudingsvermogen, mensen met een verstandlijke beperking, ouderen).

Rolstoelvriendelijk dagje uit  
Rolstoeltoegankelijke stranden in Nederland

Aangepaste- en zorgvakantie

Samen genieten van een heerlijke vakantie in binnen- of buitenland. Voor mensen met een chronische ziekte of beperking(en) kan het zijn dat de accomodaties aan bepaalde voorwaarden dient te voldoen. Gelukkig voldoen steeds meer accomodaties aan de wensen en behoeften. Ze zijn bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk en bieden uiteenlopende voorzieningen al dan niet met zorg. 

Overzicht aangepaste vakanties

Respijtzorg tijdens vakantie

Respijtzorg is de verzamelnaam voor uiteenlopende vormen van mantelzorgvervanging. Thuis of buitenshuis, geboden door familie, vrijwilligers of professionals, gefinancierd uit eigen middelen, door de zorgverzekeraar, de Wlz of de Wmo. De overname van de zorg kan incidenteel zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, maar het kan ook gaan over bijvoorbeeld wekelijks een dagdeel of maandelijks een weekend.

Respijtzorg tijdes vakantie

Mantelzorg reis- en annuleringsverzekering

Mantelzorgers moeten meestal veel regelen voordat ze op vakantie kunnen. De zorg moet immers overgenomen worden. Het komt hard aan als de vakantie niet door kan gaan of vroegtijdig afgebroken moet worden.

Mantelzorg reis- en annuleringsverzekering

Mantelzorger dankzij Quli toch gerust op vakantie

Veel mantelzorgers gaan niet op vakantie omdat zij de zorg voor kun zieke vader, moeder, partner of kind niet uit handen willen geven. Via een digitaal zorgplatform kunnen zij vanaf hun vakantieadres toch betrokken blijven.

Lees meer over Quli