Praktische informatie voor een aangepaste vakantie

Als je op vakantie gaat is het belang vooraf de zaken goed te regelen om een onbezorgde vakantie te hebben. Voor mensen met een beperking komt er meer bij kijken. Hieronder vind je praktische informatie die kan bijdragen aan het organiseren en regelen van een aangepaste vakantie.

Zorg tijdens vakantie

Er zijn mogelijkheden om zorg op je vakantieadres te ontvangen zowel in Nederland als in het buitenland. Je dient dan wel geïndiceerd te zijn voor thuiszorg. Voor het buitenland gelden strengere voorwaarden.

Vakantie en Pgb

Gaat u op vakantie? Of wilt u ergens logeren? U kunt uw zorg én verblijf vaak betalen met uw persoonsgebondenbudget (pgb). Ook als het gaat om zorg en verblijf in het buitenland zijn hiertoe mogelijkheden.

Respijtzorg tijdens vakantie

Als je voor een ander zorgt is het belangrijk dat je de zorg af en toe even kunt overdragen (respijtzorg). Zodat je niet overbelast raakt. Maar ook om op vakantie te gaan of tijd aan je andere gezinsleden, vrienden, werk en/of hobby’s

Reis- en annuleringsverzekering voor mantelzorgers

MantelzorgNL heeft samen met Allianz Global Assistance een Reis- en Annuleringsverzekering samengesteld, speciaal voor mantelzorgers. Met deze verzekering heb je nergens omkijken meer naar als je je vakantie moet annuleren omdat de persoon voor wie je zorgt toch niet de zorg kan krijgen die je van te voren had georganiseerd.

Rechten voor gehandicapte vliegtuig- en treinpassagiers

Iedereen heeft het recht om te reizen! . Om elke reis aangenaam te laten verlopen heeft de Europese Unie een aantal rechten vastgesteld met als doel jou net als ieder ander te laten reizen, zowel per vliegtuig als per trein.

6 tips voor vliegen met een beperking

Vliegen op een rolstoel is helaas nog onmogelijk, een rolstoel meenemen in het vliegtuig kan echter wel! Trekt u erop uit en heeft u een vliegticket gekocht? Als u zich voortbeweegt in een rolstoel, is het handig om de volgende 6 tips voor vliegen met een rolstoel in acht te nemen voordat u begint aan uw vliegreis.

Zuurstof tijdens vliegen en op bestemming

Zuurstof nodig tijdens vliegen en op bestemming? Wanneer je zuurstof moet gebruiken voor je gezondheid is het toch mogelijk om op vakantie te gaan, zowel in Nederland als in het buitenland.

Fondsen voor vakantiekosten

Een aantal fondsen is bereid om een tegemoetkoming te geven in de vakantiekosten. Meestal is een voorwaarde dat niet op een andere wijze in die vakantiekosten wordt voorzien. De procedure verschilt per fonds.

Medicijnen mee opreis

Gebruikt u medicijnen en neemt u deze mee op reis, dan is het belangrijk om vooraf goed te informeren wat de regels zijn. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (opiaten) moet u een Schengenverklaring meenemen naar het buitenland.