Rolstoeltoegankelijke stranden in Nederland

Rolstoeltoegankelijke stranden in Nederland

De gids ‘Strandrolstoelen aan de Nederlandse kust’ – gepubliceerd door Toegankelijke Reizen in samenwerking met Nationale vereniging De Zonnebloem – geeft informatie en een overzicht over rolstoeltoegankelijke stranden in Nederland. Je kunt zien welke strandpaviljoens drempelvrij zijn en welke tevens een minder-valide toilet hebben. Zo kun je onbezorgd een dag naar het strand! Daarnaast kun je bij veel strandpaviljoens een strandrolstoel reserveren, dit kost niets tot heel weinig. Er zijn verschillende types strandrolstoelen te leen, ook wel off-road rolstoelen genoemd.

Strandrolstoelen

Bij de meeste strandpaviljoens zullen ze een Jutter hebben, dit is een stevige kleurrijke rolstoel met grote ballonbanden en comfortabele kussens. Een ander type is de Wombat, bij dit model is het zitgedeelte iets lager maar net zo fijn in gebruik als de Jutter. Met deze stoel kun je iets gemakkelijker een stukje het water in rijden. De Hippocampe is het nieuwste model verkrijgbaar in Nederland! Met dit model zit je vrij laag aan de grond, waardoor je het water kunt aanraken. Er zijn 2 type Hippocampe stoelen, één met ballonbanden en één met extra brede rolstoelbanden. Met beide stoelen kun je een stukje het water. De stoel met ballonbanden laat je zelfs in het water drijven!

Elektrische rolstoelen

Naast de bovenstaande strandrolstoelen, bestaan er ook een aantal elektrische off-road rolstoelen. Eén daarvan is de Cadweazle, deze kun je zelf besturen. Op Texel hebben ze Cadweazles met zonnepanelen! De tweede is de Action Trackchair, dit is een elektrisch aangedreven off-road stoel waarmee je alle over het zand en door de bossen kan. De laatste optie is de Scoutcrawler, dit is een rupsband met platform en besturingspaneel. Met een smalle rolstoel kun je op het platform rijden en vervolgens het strand opgaan.

In de brochure ‘Strandrolstoelen aan de Nederlandse kust’ kun je precies zien welke strandrolstoelen op welke locaties te leen zijn. Op Terschelling hebben ze bijvoorbeeld een Action Trackchair en in Oostkapelle sinds kort een Hippocampe! De Scoutcrawler is binnenkort beschikbaar in Scheveningen.

Downloaden

Download de brochure

Recent overzicht rolstoeltoegankelijke stranden

Pia Hendriks heeft een uitgebreid up-to-date overzicht gemaakt van rolstoeltoegankelijke stranden in heel Nederland. Zij is zelf rolstoelgebruiker en wil graag haar kennis en ervaringen delen om de route richting strand makkelijker te maken.

Bekijk het overzicht ‘Rolstoeltoegankelijke stranden 2019’ Lukt het niet om het bestand te openen klik dan hier

Aankoop

Overweeg je om zelf een strandrolstoel aan te schaffen, neem dan een kijkje op de onderstaande websites.

Bekijk ook: