Zorg tijdens vakantie

Er zijn mogelijkheden om zorg tijdens je vakantie (op je vakantieadres) te ontvangen zowel in Nederland als in het buitenland. Je dient dan wel geïndiceerd te zijn voor thuiszorg. Voor het buitenland gelden strengere voorwaarden.

(Thuis)zorg in Nederland

Indien je zorg op je thuisadres ontvangt, dan bestaat er de mogelijkheid om je gebruikelijke zorg ook te ontvangen op het vakantieadres. Je dient dan wel een geldige indiciatie  te hebben voor Zorg in Natura of je ontvangt een Persoonsgebonden budget (PGB). Je wijkverpleegkundige kan je infomeren hoe je dit kunt regelen. Er zijn ook bureaus die je hierin kunnen ondersteunen en sommige vakantieparken hebben een samenwerking met thuiszorgorganisatie in de buurt. Kleine gastverblijven bieden soms zelf persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding omdat ze bijvoorbeeld een verpleegkundige achtergrond hebben.

(Thuis)zorg in het buitenland

Voor vergoeding van hulp in het buitenland gelden strenge voorwaarden. Je moet in Nederland een indicatie hebben voor thuiszorg en de hulp ter plaatse moet gegeven worden door een instelling die voldoet aan de Nederlandse normen voor thuiszorg.

Meerdere organisaties bemiddelen in (thuis)zorg tijdens de vakantie. De Samenwerkende Buitenlandse Zorgorganisaties werken in principe samen met Nederlandse verzorgenden die ter plaatse wonen.

De zorg kan bestaan uit:

  • verpleging
  • persoonlijke verzorging
  • huishoudelijke verzorging
  • nachtzorg/24-uurszorg
  • hulpmiddelen
  • aangepast vervoer

Spoedeisende hulp in het buitenland

Voordat je op vakantie naar het buitenland gaat, kun je het beste een Europese Zorgpas (European Health Insurance Card EHIC) of zorgformulier aanvragen. Met de EHIC (European Health Insurance Card) heb je recht op spoedeisende hulp in alle landen van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Australië. Ook voorkomt het dat verzekerden de ziekenhuisrekening moeten voorschieten.

Elke verzekerde die een basisverzekering heeft afgesloten en tijdelijk naar het buitenland gaat voor vakantie of werk, kan kosteloos een EHIC krijgen van de eigen zorgverzekeraar. In het Verenigd Koninkrijk kun je – indien medisch noodzakelijk – kosteloos geneeskundige hulp krijgen via de National Health Service (NHS); hiervoor heb je wel een Nederlands paspoort nodig.

Voor een aantal landen is de EHIC niet voldoende, maar heb je een speciaal zorgformulier nodig. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Hulpmiddelen

Het kan zijn dat de accomodatie reeds over de nodige hulpmiddelen beschikt. Bijvoorbeeld hoog/laagbedden, onrusthekken, tillift, douche rolstoel- brancard etc. Maar er zijn eventueel ook mogelijkheden om hulpmiddelen bij een thuiszorgorganisatie te lenen of huren. Heb je al een thuiszorgorganisatie in de buurt van je vakantieadres gevonden voor het regelen van zorg, vraag dan ook naar de mogelijkheden van het lenen van hulpmiddelen. Mochten zij deze niet verstrekken, dan hebben ze wellicht een adresje waar dit wel kan.