Zuurstof nodig tijdens vliegen en op bestemming

Zuurstof nodig tijdens vliegen en op bestemming? Wanneer je zuurstof moet gebruiken voor je gezondheid is het toch mogelijk om op vakantie te gaan, zowel in Nederland als in het buitenland. Uiteraard informeer je eerst bij je longspecialist of het verantwoord is om op vakantie te gaan.

Vakantie in Nederland

Informeer vooraf altijd eerst bij het vakantieadres of er geen bezwaar is om zuurstof te plaatsen. Vervolgens neem je contact op met je zuurstofleverancier (minimaal 3 weken voor vertrek) om het vakantieadres en datum van aankomst en vertrek door te geven. Informeer ook altijd wat de zorgverzekeraar vergoed.

Vakantie in het buitenland

Informeer vooraf eerst bij je boeking, reisbureau of accommodatiehouder of er geen bezwaar is om zuurstof te plaatsen. Informeer ook bij je zorgverzekeraar hoeveel weken ze vergoeden (veelal maximaal 3 weken) en in hoeverre ze contracten hebben gesloten met specifieke zuurstofleveranciers. Bestel je namelijk bij een andere leverancier dan kan het zijn dat de verzekeraar beperkte of zelfs geen vergoeding verstrekt. Je dient vervolgens minimaal 6 weken voor vertrek contact op te nemen met de betreffende zuurstofleverancier en geef je je vakantieadres en datum van aankomst en vertrek door.

Vliegen met zuurstof

Zuurstof in het vliegtuig en voor onderweg worden meestal niet vergoed. Vraag dit zekerheidshalve na bij je zorgverzekeraar

Luchtvaartmaatschappijen passen uiteenlopende regels toe met betrekking tot het vervoer van zuurstof. Informatie hierover moet duidelijk ter beschikking worden gesteld aan de passagiers.

Het is mogelijk dat de luchtvaartmaatschappij het meenemen van eigen zuurstof om veiligheidsredenen niet toestaat en zelf zuurstof levert (hoewel ze daar niet toe verplicht is). Luchtvaartmaatschappijen die zelf zuurstof leveren, dienen dit tegen een redelijke prijs te doen. Lees de voorwaarden goed door bij de betreffende luchtvaartmaatschappij. Er kunnen regels zijn tav hoeveelheid zuurstof die je nodig hebt, begeleiding, medische verklaring etc

Extra zuurstof aan boord bij:

Bronnen: ANVR en Stichting ZVC

Meer praktische informatie bij het regelen en organiseren van een aangepaste vakantie